...just lovely poodles
PsInfo > Suisse Blog

Kdybyste se mě ještě počátkem roku zeptali, kde a co budu dělat za půl roku, asi bych věděl, co odpovědět. Jenže bych byl pěkně vedle; nikdy nemůžete přesně předvídat, jaké příležitosti vám život (či osud či cokoli jiného) přistrčí do cesty. A tak dnes žiji a pracuji ve Švýcarsku, přesněji v jeho francouzské části, v jednom městě (vlastně občas ve dvou) na břehu Lac de Neuchâtel.

A jelikož o zajímavé zážitky tu není nouze a dal jsem se do psaní malého blogu. Pokud se pustíte do čtení, doporučuji jistou dávku nadhledu ;-).

Honza V., 7. září 2009

03.07.2015
Zaplacený titul

...aneb kolik stojí výstavní titul

18.06.2015
Švýcarská výstava IHA Kreuzlingen

...aneb dodržování práv a povinností vystavovatele na výstavách ve Švýcarsku

06.12.2014
O referendech

...aneb tentokrát trochu v politickém duchu.

05.05.2014
I zviřátka mají malá zviřátka, aneb do lesa?!

Taková malá místní odlišnost...

18.4.2014
Pečeme croissanty, aneb degradace zápaďáckého pečení?

Tentokrát jak jsme pekli croissanty a jaké nás potkalo překvapení...

06.09.2013
Fotoreportáž - výlet do Murtenu

Výlet do Bernu - hlavního města Švýcarska - Fotoreportáž

Ženeva, město hodinek a památek - pokochejte se s námi - Fotoreportáž

Fotoreportáže ze tří krásných švýcarských měst - Murtenu, Bernu a Ženevy. Na fotkách mimo našich maličkostí a Elišky a Lilu, najdete i Petru Kastlovou a její pudlíky - Rubiho, Nina a Sísu (ta je ale i naše - napůl ;-) ) a červeňáska Jazzíka, který patří Yvoně Kotroušové.

16.6.2013
Bon jour, MHD!
Jak se jezdí MHD ve švýcarsku? Co je fajn a co je pro dítě Prahy a letitého veterána pražských linek zase k vzteku? Všechno v článku... :-)

19.03.2013
Choco Fest anebo čokoládový festival
Už si nevzpomínám ve kterém, ale v jakémsi českém časopise jsem narazila na zmínku o slavném čokoládovém festivalu ve Švýcarsku. No a jelikož tuhle malou zemičku rozhodně chceme poznat se všema jejíma krásama, rozhodnutí bylo jasné.

15.10.2012
Samonakupování
Je pozdim a čas jedné z našich oblíbených pochoutek, tedy dýní. K tomu se váže jedna taková hezká věc a to nakupování na odpočívadlech, kde na Vás nikdo nezírá a můžete okounět a vybírat si jak dlouho se Vám zlíbí.

13.03.2012
Murtenský karneval
Abychom trochu oživili naše zážitky zde ve Švýcarsku a také ze zvědavosti, vydali jsme se na karnevalové oslavy v Murtenu. to je městečko od nás co by kamenem dohodil - vlastně na druhé straně jezera - cca 40 km od nás.

12.06.2011
Čokoláda a Sýr
Tvrdí se, že češi vypijí na celém světě nejvíce piva; Francouzi vypijí na celém světě nejvíce vína. A Švýcaři zase snědí nejvíce čokolády. Je krásné, když každá země dojde k některému prvenství.

04.04.2011
Pobyt ve Švýcarsku, bilancování při sklence vína
Se střídavými pobyty v Čechách jsme oba více (Honza) či méně (moje maličkost) spíše stále ve Švýcarsku, celý dlouhý rok a půl (alespoň pro mne). Jakže se ten náš život vlastně změnil?

13.8.2010
Zkouška na psa - aneb certifikovaný pes
Švýcarsko je úžasná země, kde více než jinde platí; pokud máš na něco papír, jsi za vodou. Proto nás ani nepřekvapilo, když jednoho dne přišel dopis, který hlásal:...

3.2.2010
Odpadky :-) aneb Jsou Švýcaři pořádní?!
Třídění odpadu je tu věc naprosto běžná asi tak jako dýchání. Stále ještě mne sice udivuje, že lidé zastavují u kontejnerů svá auta, aby z nich vyskákali a naplnili nenasytná břicha hladových kontejnerů, ale měla bych si zvykat. Za třídění odpadu se prostě tady nikdo nestydí, takže noční plížení ke kontejnerům rozhodně není v módě.

1.1.2010
Novoroční bum bum!
aneb Vánoce a a Silvestr v Neuchâtelu.
Pár postřehů o místních Vánocích a o oslavách nového roku...
A všem do nového roku... ale co bych se tu opakoval, raděj si přečtěte článek ;-).

12.11.2009
Stávkování švýcarů
Stávkování se nevyhýbá ani spořádanému Švýcarsku. Jak na mne působila místní demonstrace...

8.11.2009
Procházky s pejsanama, hlavně po lese
Jak se "důstojně a světácky" pohybovat po lesních cestách, turistických trasách, naučných stezkách a všude tam, kde jste schováni v lese.

8.11.2009
Švýcarský občan a pes
Švýcar, myslím tím dospělý jedinec může a nemusí psa vlastnit. Pokud ho vlastní, bývá to obvykle člověk pohodový, milý, rád Vás pozdraví a dá se s Vámi do řeči. Inu pejskař, většina z nás je také taková. :-)

Pokud Švýcar psa nemá, řídí se jeho vztah k osobě psa vlastnící zřejmě nějakýmy pravidly. Tyto pravidla pravděpodobně získávají při studiu.

21.9.2009
Škatulky a koloběžky
Několik nezávisle závislých zamyšlení o švýcarské nátuře, pohledu na své okolí a přístupu, aneb Neuchâtelští Švýcaři po šesti týdnech...

7.9.2009
Je ne comprends pas...
Francouzština je na první pohled prima jazyk. Ale už na ten druhý lze objevit podivuhodné věci a zvlášť, když dojde na přímé setkání...

24.8.2009
Postřehy ze Švýcarska, díl první
Moje první postřehy z části alspké země velkých jezer, strmých kopců, záludného jazyka a zajímavých odlišností, aneb všechno je vždycky trochu jinak, než si člověk z povzdálí myslí.