...just lovely poodles
PsInfo > Zkouška na psa

Multimating, aneb po kom vlastně jsi?

Ti co chovají to znají velmi dobře. Ti co nechovají zřejmě tuší, že není nijak snadné vybrat krycího psa, jež by odpovídal úplně všem přáním chovatele. Většinou se jedná o kopromis mezi spoustou faktorů počínaje vzdáleností přes rodokmenovou hodnotu daného potenciálního ženicha, cenou za krytí až k eliminaci nedostatků na své feně. O trochu snadnější to nyní mají ve Finsku.

Ve Finsku je možné použít 2 různé psy při krytí jedné feny. Vzhledem k tomu, že z takového "násobného" spojení se mohou v jednom vrhu narodit potomci po obou otcích, má tento přístup spolu s výhodami i své specifické požadavky. Všechna narozená štěňátka z takovéhoto spojení musí podstoupit test rodičovství, aby byli zaregistrováni správní a odpovídající rodiče štěňátka. Vzorek chlupů, krve či slin odebírá od štěňátka veterinář - stejně tak jako od potenciálních rodičů. Ve Finsku má smlouvu s finským kennel clubem (FKC) jedna firma - Finnzymes (http://www.finnzymes.fi/), která veškeré tyto vzorky zpracovává. Výsledky testovaných štěňátek jsou automaticky doručovány na Finský kennel club, který daným jedincům automaticky vydá rodokmen s dodatečným označením P (P = progeny tested = testované rodičovství). Veškeré výsledky testů uchovává tatáž instituce.

Cena takového testu se pohybuje dle počtu narozených štěňátek of 47 euro za vzorek (v případě 1 - 5ti potomků) přes 44 euro za vzorek (6 - 10 potomků). Při více než deseti potomcích se cena za rodičovský test určuje dohodou s daným chovatelem (citace ze stránek firmy Finnzymes).

A jak vlastně daný test funguje? Každý potomek má společné znaky se svým rodiči - část od matky a část od otce. Právě pomocí porovnání těchto znaků lze spolehlivě určit oba rodiče. Daný test je prováděný na základě CANINE GENOTYPES TM PANELu 1.1. To je označení kitu, který se používá pro určení rodičovství. Tento panel identifikuje 19 lokusů/markerů, které jsou doporučené od International Society for Animal Genetics (ISAG).

Stejný test používající stejnou metodu určení rodičovství u psů je možné absolvovat i v České republice. Provádí ho v Plzni firma Genomia (http://www.genomia.cz/cz/test/dog-paternity-testing/). Genomia si neúčtuje rozpoznání genetické matky, ale rozpoznání pravého otce. Cena testu je 1150 Kč. Genomia používá pro stanovení vzorek krve a nebo slin.

Náš názor

Je poměrně zajímavé, že při současnýmch dostupných metodách se ke kroku užití více (2) psů při jednom cyklu feny odhodlalo jen Finsko. Vycházeje z předpokladu, že test otcovství je široce dostupný pro všechny chovatele - pokud je možné ho absolvovat u nás v České republice, věřím, že je možné ho absolvovat ve většině vyspělých států světa.

Co to chovatelům vlastně přináší? Myslím, že je to velmi zajímavá možnost. Jako chovatel často zvažuji více než jednu možnost, kdo bude otcem našich příštích štěňátek. Možnost použít dva psy při jednom krytí by mi s velkou pravděpodobností ulehčila rozhodování, který z nápadníků nakonec bude ten pravý - zda číslo jedna a nebo číslo dva.

Pro majitelé pejsků je to dozajisté také zajímavá možnost. V případě, že by se chovatel rozhodl využít dva krycí psy najednou mu to zároveň zvyšuje šanci, že právě jeho pejsek bude krýt a tedy i mít potomky.

Pro potenciální zájemce o štěňátko by to mohla být jistá svízel. Pakliže chce štěňátko právě po tomto psovi a dané feně, musel by si počkat na výsledky testu. V případě, že je mu to jedno, tak to tak jako tak neřeší.

Z genetického hlediska vnímám využití dvou psů najednou jako výhodu. Tím, že bych mohla použít dva psy, může se mi podařit zvýšit genetickou variabilitu v našem úžasném plemeni. A to stojí za to. Tím, že například použiji známého psa a nepříliš využívaného psa, poskytuji tím plemenu výhodu zachovat i genetický materiál známého a úspěšného psa, ale i ten vzácnější a zajímavější toho druhého, nepříliš využívaného pejska, který měl třeba nižší šanci stát se otcem štěňátek a přinést něco nového do chovu.

A to myslím nezní nijak špatně, ne?

Zdroje:

Zamyslet se nad touto myšlenkou mi pomohl v první řadě pan Henrik Hannelius.
Děkuji mu za to.

http://www.finnzymes.fi/
http://www.genomia.cz/cz/test/dog-paternity-testing/

TePe, 28.12.2010