...just lovely poodles
PsInfo > Střihačský kurz, Adres Rosell - reakce na kurz

Střihačský kurz, Adres Rosell - reakce na kurz

Tyto články a reakce jsou publikovány se souhlasem autorů a s hlavním souhlasem Yvonne Verman, organizátorky kurzu, který proběhl v únoru 2013 v Praze. Děkujeme za tuto možnost.

Odkaz na stránky:http://www.nadhernypes.cz/



Fotodokumentace z workshopu na Stránkách Nadhernypes.cz

Kompletní fotodokumentace z kurzu - pro účastníky volně ke stažení


Organizátorka, Yvonne Verman

Více o pudlících Yvonne na jejích stránkách: http://www.yvonneweb.teschiro.cz/

Nápad uspořádat střihačský kurz přišel spontáně při komunikaci s panem Rosellem. Idea byla uspořádat něco zajímavého, jiného, co tu ještě nebylo. Věřím, že účastníci kurzu byli náležitě spokojeni. V průběhu přípravy kurzu se vyskytly určité problémy, ale všechny byly zdárně překonány, a nakonec dne 9.2. jsem měla to potěšení Vás všechny potkat v Praze na prvním dni střihačského workshopu. Samozřejmě, ne vše bylo ideální, jsem realista, ale myslím, že s klidem mohu říci; ano, kurz měl úspěch.

Yvonne Verman, 26.02.2013

Ing. Terezie Valčíková, překladatel a fotograf

Jako překladatel a fotograf jsem měla šanci se zúčastnit střihačského workshopu pořádaného Yvonne verman. Lektorem se stal pan Anders Rosell původem ze Švédska, momentálně žijící ve Španělsku. Koncepce kurzu byla rozdělena do dvou dní. V prvním dni se probírala teorie úpravy pudla, drobné typy a rady pro vystavovatele, střihače a handlery. Odpolední program byl plně vyhrazen ukázce second baby střihu. Modelem stála hnědá fenečka, v první moment více připomínající medvídka než pudla. Ale po cca 2 a půl hodinové práci by ji nikdo nepoznal!
Druhý den přišla na řadu praxe vlastních účastníků. Ráno se udílely rady ohledně správné přípravy a rozčesání pudlíka, následně si každý začal upravovat toho svého. Po celou dobu pan Rosell procházel mezi střihači, korigoval a upravoval jejich snažení a řešil s nimi problémy. Po dostříhání byla ukázka správné úpravy top knotu - opět si všichni mohli vyzkoušet na svých pudlících. A následovala úprava pudla pomocí laku a pudru. Ti kdož měli zájem opět vyzkoušeli na svých modelech. A výsledky! Super! Inu posuďte sami ve fotogalerii.

V kurzu sice bylo pár drobných technických problémů, které by se daly eliminovat nebo vylepšit, ale ruku na srdce. Každý je po bitvě generálem... Děkuji za příjemně strávený víkend všem účastníkům a pokud bude šance, ráda se zúčastním dalšího kurzu i jako střihač. Jak se říká, nedá se sedět na více židlích najednou, což byl také důvod, proč jsem oželela svou střihačskou účast. Tímto bych chtěla poděkovat zahraničním účastnicícm, které se zhostily úpravy naši Elišky a Lilu na výbornou.

TePe, 26.02.2013

Silvie Hosnedlová, účastnice kurzu

Více o Silvě a jejích pudlech na jejích stránkách: http://www.deleite.cz/
plus odkaz ne její salón Sendy: http://www.salonsendy.cz/

První den byla teorie o srsti a o péči o ní. Líbilo se mi, že jsme se dozvěděli o celé škále přípravků a pomocníků na pudlí srst a to i různých značek, které má pan Rosell vyzkoušené. Vysvětlil nám, co jak a hlavně KDY použít. Dostali jsme také dárek kosmetiky K9, který jsme hned druhý den mohli vyzkoušet na našem pudlovi. Odpoledne pan Rosell stříhal second puppy clip a my jsme sledovali a vše si zaznamenávali a fotili. To bylo super, protože si to doma můžeme opět připomenout.
Druhý den semináře jsme si přivedli na úpravu své psy. Pokaždé, než jsme začali pracovat, tak nám pan Rosell vysvětlil, jak konkrétní oblast stříhat. Takže jsme postupně pracovali na zádech, nohách, hrudníku, ocasu atd, až jsme upravili celého pudlíka s tím, že jsme věděli z jakého důvodu a proč to tak děláme. Pan Rosell byl po celý den s nůžkami připraven, nám trpělivě poradit. To bylo úžasné, protože jsme vytvořili kabátek, který padl přímo našemu pudlovi.

Silvie Hosnedlová, 26.02.2013

Petra Kastlová, účastnice kurzu

Více o Petře a jejích pudlech na jejích stránkách: http://www.the-poodle.com/

Jednoho téměř jarního víkendu mělo pár lidí v Praze osobně možnost potkat a seznámit se s člověkem, který je ve světě „pudlů“ uznávanou osobností a jehož výsledky a nádherně upravení psi jsou vždy ozdobou výstavních kruhů. Anders Rosell, který k nám přicestoval ze Španělska, byl ke všem velmi milý a připravený poradit a pomoci. Dvoudenní seminář se konal v krásném prostřední přírodovědecké stanice v Praze.

První den se věnoval teorii. Dozvědět se spoustu užitečných tipů a rad, jak se pečovat o srst mezi výstavami a její výstavní příprava, bylo velmi poučné a poskytlo prostor k zamyšlení a nový náhled na používané prostředky a techniky od profesionálních chovatelů. Hlavní důraz byl kladen na rozlišování a používání prostředků jako jsou např. šampony a kondicionéry mimo výstavu a na výstavní.
Zjištění, že pan Rosell své psy koupe každých 4-7 dní, mimo výstavy dává hlavní důraz na to, aby srst psů byla ve výborné kondici a hydratovaná, mnohým z nás vyrazilo dech. Navíc, každý den kontroluje, zda není srst vysušená. Časté koupání je potřebné pro absolutní vyčištění srsti od různých prostředků.
Další zajímavostí je i zjištění, že často mimo psí kosmetiku používá i kosmetiku pro lidi, a to i při finální úpravě na výstavě. Rozdíly mezi různými typy šamponů a jejich vliv na finální vzhled psa mohou mít různý efekt při působení přirozeného nebo umělého osvětlení. Odpoledne pak bylo věnováno praktické ukázce, kdy byla ostříhána střední hnědá fenka organizátorky semináře. Sledovat, jak se postupně z velké chlupaté hnědé koule stává elegantní pudlí slečna bylo nezapomenutelné. Zároveň musím vyzdvihnout výbornou povahu fenky, neboť i přes skutečnost, že se jedná o velmi mladou fenečku, snášela veškeré „útrapy“ být středem pozornosti absolutně v klidu a nevadil jí ani hlouček cizích lidí v její těsné blízkosti.

Večer tedy nastala příprava pudlíků na druhý den, praktickou část.
Neděle. Velký den, kdy každý z nás vezme do ruky nůžky a pokusí se vytvořit co nejlepší dílo na svém vlastním pejskovi.
Během celého dne chodí pan Rosell mezi jednotlivými účastníky kurzu, pomáhá každému, ukazuje, jak nejlépe střih upravit, aby vynikly přednosti každého pejska. Po náročném celodenním stříhání jsme se prostříhali k závěru kurzu, kdy jako třešinka na dortu byla názorná ukázka úpravy výstavního top knotu a jeho následné vylakování.

Velmi si vážím této možnosti setkat se s takto renomovanou osobou, dozvědět se spoustu tipů a triků pro péči o pudlíky a jejich úpravě na výstavy. Určitě můžu mluvit i za ostatní, že bychom si přáli možnost navázat na tento seminář uspořádáním dalšího. Na závěr bych chtěla tedy velmi poděkovat lektorovi Andersi Rosellovi za poskytnuté znalosti a vědomosti, organizátorce Yvonne Verman za uspořádání tohoto prestižního semináře a jeho celkovou organizaci a v neposlední řadě Tereze a Janu Valčíkovým za překladatelské služby pro nás méně jazykově nadané.
Měla jsem možnost se této jedinečné události zúčastnit a moc si toho vážím.

Petra Kastlová, 26.02.2013